top of page
Search
  • Writer's pictureNils Sakss Konstantinovs

Antidepresijas pleijliste un ieteikumi svētku laikam

Updated: Dec 21, 2021

Ziemassvētki daudziem saistās ar īpaši pozitīvām sajūtām, taču daļai cilvēku, paradoksālā veidā, tas ir pats drūmākais laiks. Tieši ap Ziemassvētku un jaunā gada brīvdienām pieaug depresijas krīzes, biežāk pārņem pašnāvības domas, cilvēki vairāk pazūd alkoholā un vielās.


Tam ir dažādi iemesli, taču viens no svarīgākajiem – apkārtējā svētku un kopības atmosfēra daudziem var likt dziļāk un sāpīgāk izjust iekšējo tukšumu un vientulību. Lai nedaudz palīdzētu tiem, kuru iekšējā sajūta nesaskan ar jautro Ziemassvētku džinglu un silto ģimenes filmu noskaņām, esam sagatavojuši īpašu pleijlisti un dažus speciālistu ieteikumus.


- Spotify antidepresijas pleijliste. To veidojusi DJ ingedenīze, atlasot īpašas noskaņas ritmisku mūziku, kas veicina mierīgu, fokusētu prāta stāvokli. Mūzikas klausīšanās ir viens no populārākajiem pašpalīdzības veidiem, īpaši jauniešiem. Un mēs ceram, ka šī pleijliste palīdzēs tiem, kuriem problēma sagādā nomāktība un depresija. Pleijliste pieejama: https://ej.uz/antidepresijaspleiliste


- Mūsu centra speciālistu trīs sagatavotie ieteikumi svētku laika krīzes pārvarēšanai.


1. Nepaliec viens! Pat ja Tev nav lielas ģimenes vai plaša draugu loka, noteikti sameklē vismaz vienu cilvēku, ar kuru būt kontaktā svētku laikā. Tas ir īpaši svarīgi, ja Tevi nomāc bēdīgs, bezcerīgs noskaņojums.

2. Dod otram! Mums vienmēr ir gan iespēja, gan arī pienākums dot citiem. Atrodi vismaz vienu veidu kā iepriecināt kādu citu cilvēku vai būt noderīgam kādai sabiedriskajai organizācijai – svētku laikā ir daudz šādu iespēju. Būšana noderīgam ļaus arī pašam sajusties labāk par sevi.

3. Atrodi savu! Svētki nav obligāti jāsvin kā Holivudas filmās vai lielveikalu reklāmās. Piešķir pats savu jēgu un nozīmi šim laikam. Atrodi vienu lietu un izveido vienu tradīciju, kas Tev (un varbūt vēl kādam Tev tuvajam) padarīs šīs dienas pārdzīvojamas.


Taču ja jūti, ka netiec galā, krīzes brīdī vienmēr vari zvanīt:

116111 (bērniem un pusaudžiem) vai 116123 (jauniešiem un pieaugušajiem)


Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centrs

1,736 views0 comments

Recent Posts

See All

Vai vecāki var palīdzēt bērnam mācīties?

Vērienīgs pētījums uzrādījis, ka vecāku iesaiste bērna mācībās un mājasdarbu pildīšanā ne vienmēr uzlabo bērna sekmes. * Kas īpaši interesanti - lielāka nozīme bijusi vecāku sociālajam stāvoklim un i

bottom of page