top of page
Search
  • Writer's pictureNils Sakss Konstantinovs

Kura skola ir labākā Jūsu bērnam?

Ja Jums ir bērns, kurš gatavojas doties uz skolu, šis var būt noderīgi! ⭐⭐⭐


Strādājot kā pusaudžu psihoterapeits un vadot Pusaudžu centra darbu, es katru gadu sastopos ar daudziem desmitiem ģimeņu un bērnu. Ļoti liela daļa problēmu ir saistītas ar skolu. Tās var būt saistītas tiešā veidā - zema motivācija mācīties, nevēlēšanās pildīt mājasdarbus, problēmas ar uzvedību klasē. Un arī netieši - depresija, trauksme, vielu lietošana, ko radījis mobings, mācību spriedze vai citi pārdzīvojumi skolā. Šeit esmu apkopojis dažus padomus, kas palīdzēs Jūsu bērnam izvairīties no šīm problēmām 👉


✅ Izvēlieties skolu prātīgi!

Ir divas lietas, kuras fundamentāli ietekmēs Jūsu bērna dzīves izredzes un nākotni - ģimenes dzīvesvieta (valsts, pilsēta, rajons) un skola. Par pirmo mums bieži nav lielas kontroles, taču skolas izvēle lielā mērā ir vecāku rokās. Skola, kurā bērns jutīsies labi un iederīgi, palīdzēs viņam ne tikai izaugt motivētam un ar dzīvi apmierinātam, bet arī pasargās no dažādām potenciālām problēmām. Ņemiet vērā - sasniedzot pusaudža gadus, skolā pavadītais laiks un tās ietekme uz Jūsu bērnu būs pat lielāka, nekā ģimenes!


Tikmēr slikta skolas izvēle veidos bērnā nepatiku pret mācībām, zemu pašvērtējumu, agresiju vai depresivitāti. Reizēm pat veidojas “izglītības trauma”, kuras sekas, līdzīgi kā citām vardarbības pieredzēm, var pavadīt visu atlikušo dzīvi. Tādēļ izvēlieties skolu uzmanīgi, un nebaidieties mainīt savu izvēli, ja tas nepieciešams.


🟣 Universāls princips: mazākiem bērniem meklējiet labāko skolotāju, pusaudžiem - labāko skolu.


Pirmajās klasītēs nav nekādas atšķirības, vai bērns mācās “prestižā” centra skolā, mazā lauku skoliņā vai privātskolā. Lielākā nozīme būs skolotājai un viņas spējai gan veidot siltas, tuvas attiecības ar bērnu, gan radīt bērnos priekšstatu par darbu grupā ar skaidrām, drošām robežām. Jums ir īpaši svarīgi, lai šajā vecumā skolotāja prastu ātri pamanīt grūtības, ja bērnam tādas radīsies. Disleksija, koncentrēšanās problēmas, draudzēšanās prasmes - tās visas ir lietas, kuras viegli koriģēt mazā vecumā, bet ielaistas radīs lielas problēmas pusaudzim. No bērna pirmajiem iespaidiem skolā un saiknes ar pedagogu lielā mērā būs atkarīga viņa tālākā attieksme pret skolu un mācīšanos.


Savukārt, pusaudžiem un vidusskolniekiem svarīga kļūst konkrētā skola. Latvijā milzīgas atšķirības starp skolām ir ne tikai izglītības kvalitātē, bet arī iekšējā mikroklimatā. Paturiet prātā, ka pusaudži pārsvarā uzvedīsies un rīkosies tā, kā to dara viņu apkārtējie vienaudži. Laba ideja ir paskatīties skolas mājaslapā informāciju par šīs skolas absolventiem - tas jums radīs priekšstatu par izglītības un karjeras trajektorijām, kuras var pavērt šī konkrētā skola.


👫 Izvēloties skolu pusaudzim, var vadīties pēc principa: augstākais līmenis plus 1.


Tas nozīmē, ka vērts izvēlēties skolu ar augstākajām prasībām, kurām atbilst un spēj tikt līdzi jūsu pusaudzis, vienlaikus nopietni nodarbojoties ar vismaz vienu ārpusskolas aktivitāti - sportu, mūziku, mākslu vai tml. Ja Jūsu bērns spēj iestāties prestižā ģimnāzijā vai IB klasē, bet tas no viņa prasa caurām naktīm svīst pie mājasdarbiem un viņam neatliek laika nevienai citai nodarbei - tad ilgtermiņā tā nebūs labākā izvēle. Pasaules labākās universitātes vērtē ne tikai mācību sasniegumus, bet jaunieša personību un attīstību, tādēļ lielākas izredzes būs skolēnam no mazāk prasīgas skolas, bet ar plašāku iesaisti aktivitātēs. Un noteikti neviena programma nebūs jūsu bērna psihiskās veselības vērta.

Tāpat arī, ja pusaudzim skolā īsti nav izaicinājumu, tad viņam ātri zudīs gan motivācija, gan prasme mācīties. Ir ļoti svarīgi, lai pedagogi no pusaudža sagaidītu viņa maksimālo sniegumu un pavērtu lielākā potenciāla apvāršņus - kādam šis tālāko spēju apvārsnis būs Oksforda, citam - vietējā augstskola vai tehnikums. Bet katram būs vajadzīgs pedagogs vai kāds cits pieaugušais 👩‍❤️‍👨, kas pusaudzī šo apvārsni spēj atpazīt un paplašināt.


☝️Vērts atcerēties - bērni un viņu spējas ir ļoti, ļoti dažādas. Ja Jums ir bērns, kurš viegli tiek galā ar mācībām, ir aktīvs, veselīgs, viņam ir draugi un intereses, tad skolai nebūs tik lielas nozīmes - visticamāk, viņš dzīvē izsitīsies kā no ģimnāzijas, tā viduvējas rajona skolas. Bet ja jūsu bērnam ir kādas grūtības - ar mācībām, emocijām, uzvedību -, tad skolas izvēlei jāpievērš lielāka uzmanība. Jo lielākas vajadzības ir bērnam, jo svarīgāka kļūst konkrētā skola un konkrētie pedagogi.


🔺 Taču ir lietas, kas var atstāt smagas sekas ikvienam, pat noturīgākajam bērnam. Īpaši - vardarbība. Latvijas skolas diemžēl ir bēdīgi slavenas ar vardarbīgām, toksiskām attiecībām, kas bieži izpaužas gan starp vadību un pedagogiem, gan pedagogiem un skolēniem. Vardarbīgas attiecības starp pašiem skolēniem sauc par mobingu - tā ir viena no kaitīgākajām lietām, kas var piemeklēt jūsu bērnu. Mobings bieži saistās ar visām iespējamām pusaudžu veselības problēmām - no depresijas un pašnāvības domām līdz narkotiku lietošanai un kriminālai uzvedībai.

Izturieties pret mobingu tāpat, kā Jūs izturētos pret jebkuru citu fizisku vai seksuālu vardarbību, kurai pakļauts jūsu bērns. Esiet aktīvs sava bērna advokāts! Sāciet ar klases audzinātāju un skolu.


Uzdodiet konkrētus jautājumus:

☑️ Kāds ir skolas rīcības plāns, lai to apturētu?

☑️ Kas jums jādara, kā vecākam?

☑️ Kādi ir nākamie soļi un rezultāti?


Reizēm skolas spēj labi tikt galā ar šādām situācijām. Bet neuzklausiet attaisnojumus par lielām klasēm vai speciālistu trūkumu. Ja skola un jūsu aktīva iejaukšanās nespēj problēmu atrisināt, mainiet skolu. Ir pierādīts, ka jo ilgāk bērns cieš no mobinga, jo smagākas sekas. Ieteikumi paciesties līdz pabeigs 9. klasi vai nepadoties un neizrādīt vājumu, ir bērna veselībai ļoti kaitīgi ieteikumi.


✅ Esiet reālistiski, iesaistiet palīgspēkus, plānojiet uz priekšu.


Liela daļa pusaudžu tiks cauri skolas gadiem un pieaugšanai bez īpašām problēmām. Tādā gadījumā Jums ir paveicies! Taču liels skaits pusaudžu - aptuveni 1 no 4 - saskarsies ar kādām problēmām. Tās var būt grūtības ar skolu, motivāciju, emocijām vai uzvedību. Ne tuvu ne visiem ir vajadzīga kāda īpaša palīdzība - lielāko daļu problēmu varētu atrisināt ar saprotošu un palīdzošu skolas vidi, psihoemocionālo prasmju apguvi vai skolas psihologa iesaisti. Taču reālajā dzīvē, protams, tas ne vienmēr tā strādās.


👉 Uzsākot skolas gadu, ir vērts reālistiski novērtēt:

☑️ Vai mans pusaudzis varētu būt starp tiem, kuriem radīsies kādas grūtības?

☑️ Vai skola un tur pieejamie speciālisti spēs palīdzēt pusaudzim un ģimenei šajās grūtībās?

☑️ Vai man ir pieejami speciālisti, pie kuriem vērsties, ja radīsies problēmas un skola nevarēs palīdzēt?


Nav arī vajadzības gaidīt līdz gada vidum, kad problēmas jau ir saasinājušās. Ja Jums ir pusaudzis, kuram potenciāli gaidāmas kādas ķibeles pa ceļam, sagatavojiet rīcības scenāriju jau laikus. Ja jums nav pārliecības, ka skolai būs resursi problēmas risināšanai, sameklējiet tos citviet. No pieredzes varu teikt - ap oktobra beigām un novembri visi speciālisti gan mūsu Pusaudžu centrā, gan citviet būs pilnībā aizņemti un bieži gaidīšanas rindas iestiepjas pat vairākos mēnešos. Skolēnam, kur svarīga ir katra nedēļa, tas, protams, neder.


💡Tādēļ laba doma ir jau laicīgi apzināt iespējas - ja jums tas ir pieejami, aprunājieties ar speciālistu mācību gada sākumā. Reizēm laba doma ir arī pusaudzim iepazīties ar speciālistu pirms problēmas ir saasinājušās vai vismaz atrast kādu, ar kuru viņam veidojas pozitīva sadarbība. Tas ne tikai nodrošinās Jums iespēju piezvanīt un ātri gūt atbalstu kritiskajos brīžos, bet arī motivēs pašu pusaudzi meklēt palīdzību pie pazīstama speciālista.


✅ Bet pats galvenais - saglabāt pārliecību un ticību pusaudža spējām sasniegt dzīvē labas lietas un kļūt par foršu cilvēku. Un ir tikai normāli, ja reizēm viņam ar to jāpalīdz.

Bērni ir līdzīgi augiem 🌱 tie stiepjas gaismas virzienā. Un pat ja skolēnam gadīsies šajā mācību gadā pazaudēt ticību visam gaišajam izglītības sistēmā, pa visiem kopā mēs noteikti spēsim viņam atgriezt kādu gaismas stariņu ☺️


Lai visiem skolēniem spīdošs šis mācību gads. Un lai skola, kurā Jūsu bērns to uzsāks, izrādās laba un piemērota tieši viņam. Bet ja nepieciešams kāds atbalsts pa ceļam, lai izdodas viegli atrast labus, zinošus un iejūtīgus speciālistus!


🟣 Protams, arī mēs ar Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centrs komandu būsim priecīgi palīdzēt, kad nepieciešams!

Pusaudžu psihoterapeits Nils Konstantinovs terapijas kabinetā
Nils S. Konstantinovs, Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs

1,833 views0 comments
bottom of page